Hírek

Talajlazító kiválasztás szempontjai


A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalp réteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata és felgyorsul a talaj biológiai élete.

A talajlazító választásnál sokan sokféle szempontot vizsgálnak. Ilyen például a vázszerkezet erőssége, a vázmagasság, a lezáró henger és a kiegészítő lehetőségek listája.


SSDR XL talajlazító

SSDR lazító

6 csavaros késfelfogatás extra kitámasztással az SSDR BIG esetében

SSDR S 7 késes kivitelben hidraulikus hengerállítással
 

Beruházás előtt fontos megnézni a kiszemelt lazítónál, hogy mennyire erős kivitelű, hiszen lehet 5 késes lazítót 150 és 350 LE-s traktor után is ajánlani. Normális esetben az adott kereskedő nem ugyanazt a gépet ajánlja ehhez a kettő erőgép kategóriához, mert akkor az egyiknél komoly problémák merülnének fel. Nálunk a Quivogne-nál az SSDR lazítók az erőgép igény szerint 6 osztályba sorolhatók, úgy mint:

SSDR L: 60 – 150 LE

SSDR M: 100 – 190 LE

SSDR S: 130 – 230 LE

SSDR: 170 – 450 LE

SSDR XL: 200 – 470 LE

SSDR BIG: 250 – 500 LE

A talajlazítók elérhetők 5 – 13 késes kivitelben, 2 – 6 m munkaszélességben.  A legnagyobb kivitelű gépek rendelhetők felhajtható szárnyrészekkel is, amely megkönnyíti a közúti szállítást.


SSDR L a kisebb traktorokhoz

SSDR M lazító
 

Fontos kérdés a kiválasztásnál a vázmagasság, így az átömlési keresztmetszet. Néhány gyártó úgy ajánlja a lazítót, hogy milyen mélyen lehet vele dolgozni. Ez az adat kissé félrevezető, hiszen 80 cm-es vázmagasságnál is lehet (elméletileg) 55 cm munkamélységet elérni, de nagy az esélye az eltömődésnek. Nem mindegy, hogy ha 50-55 cm mélyen dolgozunk, akkor még mekkora szabad rész van a vázig. 30 vagy 50 vagy 65cm? A Quivogne SSDR S lazító vázmagassága például 80 cm, az SSDR XL már 95, míg a BIG már 115 cm vázmagassággal rendelkezik.

A robusztusságon és vázmagasságon kívül az alapfelépítés a több kategóriába osztott SSDR lazítóknál egyébként hasonló. Két sorban elhelyezett, agresszív szögállású lazító kések repesztik a talajszelvényt. A lazító késen oldalsó és mellső kések helyezkednek el, amelyekkel a teljes talajszelvény egyenletesen átdolgozható. A szárnyas kések helyzete és intenzitása munkamélységtől függően állítható a kívánt aprító és keverő hatás eléréséig.

Nagyon fontos kérdés a talajlazítóknál a lezáró henger. Lehet akármilyen geometriájú a kés, akármilyen elrendezésű a keret, ha a felszín lezárása nem optimális, akkor a lazítással sok vizet tudunk a talajból elveszíteni és több lesz a kár, mint a haszon. Az alapkivitelű henger a Quivogne-nál a jól ismert kétsoros tüskés henger, amely kedvezőbb ár mellett az esetek nagy részében jó munkát tud végezni. Sok esetben azonban a tüskés henger nem elégséges, mert túl száraz körülmények között nem töri elég intenzíven a felhasított rögöket vagy lazább területeken megtolja a talajt. Ezen problémák elkerülésére ajánljuk a kétsoros ékgyűrűs hengert. Az 580 mm átmérőjű hengerek egymással átfedésben szereltek, így igen jó öntisztuló hatással rendelkeznek. A rendkívül robusztus hengeren a gyűrűk osztása 25 cm, így az átfedés miatt 12,5 cm-es osztással aprítják és zárják le a felszínt ezek a hengertípusok. A hazai próbák során bebizonyosodott, hogy ezen kialakítás és gyűrűosztás miatt a talajfelszín sokkal egyenletesebb lesz, kisebb felülettel és így még kevesebb nedvesség vesztéssel, mint a tüskés hengerrel szerelt változatok munkája után. Az átfedés és a nagy átmérő miatt a hengerpár nem kényes az eltömődésre. A hazai próbák során dolgoztunk már nagyon nedves talajon – ami nem jó, de kényszerből előfordul – és a henger nem ragadt. Dolgoztunk már igen laza, szinte homokos talajon is – amely előfordulhat, ha például többször ment a lazító előtt tárcsa vagy grubber  a forgóban – és a henger mindig forgásban volt. Amíg a henger nem tolja meg a földet, addig tudunk dolgozni. És ha a gép nem áll, akkor termeli a pénzt és megéri az árát!

Az új fejlesztésű duplasoros ékgyűrűs henger elérhető az SSDR S típustól felfelé, tehát a 150 LE feletti traktorok mögé választott lazítókhoz.

Az opciók között szinte kötelező az oldalsó terelőlemez, amely a bakhátmentes munkáról gondoskodik. Nem érdemes rajta spórolni, mert egy gépberuházás hosszú távra szól és a minőség visszahozza az árát.

A Quivogne igen széles kínálattal rendelkezik a talajlazítóknál is. Az említett SSDR típusokon kívül tudunk adni szőlészetek, gyümölcsösök részére speciális felépítésű 1 – 2 késes lazítót. A nagygazdaságok részére elérhetők a V-SUB vontatott típusok akár 16 késes kivitelig. Érdemes megemlíteni a függesztett SCD típust, amely a ráépített 3-pont függesztés miatt egyéb munkagéppel, például tárcsával, grubberrel vagy vetőgéppel együtt is használható.

Amennyiben bővebb információra lenne szüksége, kérem keresse kiemelt kereskedelmi partnereinket vagy gyári képviselőnket.

 

Bővebb információ:

Gazsi Zsolt: 06/30 558 4918

Szeredai Jenő: 06/70 385 7891

Pataki Sándor: 06/70 362 1734

www.quivogne.hu





VISSZA